Żywność ekologiczna – czy naprawdę warto?

News


W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania żywnością ekologiczną – śmiało można powiedzieć, że mamy tu do czynienia ze swego rodzaju modą. Firmy które się nią zajmują rozwijają się bardzo prężnie. Już teraz żywność ekologiczna jest jednym z największych sektorów branży spożywczej, a prognozy na przyszłe lata są tu niezwykle optymistyczne. Stale powiększa się również lista miast w Polsce, w których działa przynajmniej jeden sklep specjalizujący się w żywności ekologicznej.

W sieci takich ofert jest już całe mnóstwo, zatem każdy może bez problemu zamawiać taką żywność do swojego domu. Stałemu rozwijaniu się takiej mody z pewnością sprzyja przekaz medialny. Reklamy stale przekonują nas, że jedynie taka żywność jest w stanie zapewnić nam rzeczywiście dobre zdrowie, a wszystkie inne produkty dostępne w sklepach są produkowane przy użyciu najróżniejszych szkodliwych dla nas chemicznych dodatków. Nie brakuje również artykułów pisanych przez specjalistów od dietetyki, które utrwalają taką opinię. Moda na zdrowy tryb życia i wszystko co ekologiczne kwitnie zatem w najlepsze. Na rynku pojawiają się już nawet specjalne oznaczenia wydawane przez działające w tym celu instytucje, które mówią, jakie produkty są rzeczywiście ekologiczne. Skoro zjawisko to przybrało już taką skalę, to warto zastanowić się, czy faktycznie dbamy w taki sposób o swoje zdrowie, czy też po prostu podążamy za modą.

Dbanie o własne zdrowie jest oczywiście rzeczą niesamowicie ważną, a odpowiednie jedzenie to nieodłączny element czegoś takiego. Faktem jest również i to, że współczesne jedzenie dostępne w sklepach w ogromnym stopniu jest produkowane na bazie najróżniejszych chemicznych dodatków, które w dłuższej perspektywie rzeczywiście mogą być dość szkodliwe dla naszego zdrowia. Należy jednak zauważyć, że ślepe wybieranie wszystkich produktów określanych mianem "ekologicznych" również nie jest dobrym rozwiązaniem, bowiem oznaczenie takie nie zawsze oznacza, że dany produkt jest dla nas faktycznie zdrowy. Ekologiczne życie to dzisiaj zwykła moda, a wielu ludzi podąża za nią nie ze względu na swoje zdrowie, a presję otoczenia. Sprawia to, że dość łatwo dajemy się skusić wszystkim hasłom reklamowym które tylko mówią o czymkolwiek ekologicznym. Niestety, wiele przedsiębiorstw z branży spożywczej uczyniło z tego dobry i skuteczny chwyt marketingowy. Całe mnóstwo produktów reklamowanych jako ekologiczne w rzeczywistości nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrową żywnością. Jeśli zatem chcemy odżywiać się rzeczywiście dobrze, to przede wszystkim musimy dokładnie czytać skład każdego produktu, jaki kupujemy. Warto śledzić również niezależne opinie w internecie. W sieci natkniemy się na mnóstwo tekstów reklamowych, których jedynym celem jest przekonanie nas do kupowania danych produktów – należy zatem kierować się jedynie opiniami na niezależnych portalach, pisanymi przez zwykłych klientów.

Produkty bezglutenowe królują

Warto również zwrócić uwagę na dietę bezglutenową. Coraz więcej osób odstawia gluten na bok, często za sprawą powszechnie rozbuchanej opinii w mediach o szkodliwym oddziaływaniu glutenu na nasze zdrowie. Prawda jest jednak taka, że znikomy procent ludzi dotyka celiakia, tj. nietolerancja na gluten. Lwia część społeczności "antyglutenowców" to po prostu osoby podążające za trendem wykreowanym przez producentów żywności. Z drugiej  strony osoby z celiakią powinny wystrzegać się produktów z glutenem, gdyż w ich przypadku może to być niebezpieczne dla zdrowia. Na szczęście obecnie bez problemu można zdobyć produkty bezglutenowe w każdym sklepie ze zdrową żywnością - internetowym czy stacjonarnym. Bezproblemowa dostępność do produktów bez glutenu to właśnie jeden z podstawowych powodów popularności tej żywności.

zdrowa żywność

Dla wielu ludzi moda na ekologiczne jedzenie stała się wręcz irytująca. Trzeba przyznać, że niektóre osoby zwyczajnie z tym przesadzają, a w związku z tym kompletnie zapominają również o tym, o co właściwie w tym wszystkim chodzi. Niektórzy uważają, że zdrowe i ekologiczne odżywianie się jest symbolem wyższego statusu społecznego i wprost się tym szczycą. Faktem jest, że jedzenie reklamowane jako ekologiczne często jest znacznie droższe niż to zwykłe; dla niektórych ludzi jest to jedyny powodów, dla którego się na to decydują. Nie trzeba chyba mówić, że nie ma w tym ani odrobiny troski o własne zdrowie, a jedynie chęć zaimponowania innym.

Podsumowując, moda na zdrowe jedzenie mimo wszystko jest czymś pozytywnym. Sprawia ona bowiem, że stajemy się znacznie bardziej świadomymi klientami i w większym stopniu zwracamy uwagę na to, w jaki sposób się odżywiamy. Coś takiego polepsza całą branżę spożywczą. Producenci zdają sobie sprawę z tego, że klienci są bardziej wymagający i nie stosują w swoich produktach już tak wielu dodatków, których jedynym celem jest zmniejszenie kosztów produkcji. Warto po prostu pamiętać o tym, że nie każde jedzenie reklamowane jako "ekologiczne" faktycznie takie jest, a wielu ludzi traktuje to po prostu jak zwykłą modę.