Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

News

Przed zakupem sprzętu do wyciskania soku z warzyw i owoców niejedna osoba zastawia się co wybrać i co będzie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka? Dla ułatwienia przeprowadzimy krótkie porównanie obu urządzeń i mamy nadzieję, że choć trochę ułatwimy wybór. 

Sokowirówki to urządzenia, w których główną rolę odgrywa wirujące sito, posiadające małe mikrootwory którymi  przeciskany jest sok. Dno urządzenia jest wyposażone w tnące ostrza, które wirują i rozcinają surowce. W trakcie pracy sokowirówka osiąga obroty od około 6000 do 12000 na minutę, a liczba tych obrotów zależy od rodzaju modelu jaki wybierzemy i jak zaprojektował urządzenie producent ( http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow ). W trakcie obrotów noże tnące i sito wirują, wytwarzając olbrzymią siłę odśrodkową. Cały proces pozyskiwania soku oparty jest na sile tarcia, co nie sprzyja zachowaniu najcenniejszych składników odżywczych znajdujących się w owocach i warzywach. Urządzenia nagrzewa się, sok się napowietrza i dochodzi do utraty wielu cennych enzymów i witamin. W sokowirówce nie uzyskamy soku z roślin liściastych ani z ziół, co jest już możliwe w przypadku wyciskarek.

Sokowirówka czy wyciskarka

Wyciskarka to urządzenie wolnoobrotowe, w którym owoce i warzywa zostają zmiażdżone i wyciśnięte. „sercem” wyciskarki jest wałek ślimakowy, dzięki któremu praca wyciskarki jest wydajniejsza, bo możemy przy jej pomocy uzyskać więcej soku niż w sokowirówce. W dodatku dzięki wolnym obrotom, wyciskarka nie nagrzewa się, sok się nie napowietrza, zatem ilość składników odżywczych będzie tutaj zdecydowania większa.
Soki to najlepszy sposób podania witamin, minerałów, enzymów i innych składników, ponieważ są niemal natychmiast trawione i przyswajane w organizmie, warto więc wprowadzić je do codziennej diety.