Przygotowujemy kuchnie

News

Przygotowanie podłogi w kuchni warto oprzeć o materiały, które mają dużą odporność na wilgoć oraz są łatwe w myciu. Nadal najbardziej popularne pozostają płytki ceramiczne o odpowiednich właściwościach, które decydują o tym, że płytki rzeczywiście będą nadawać się dobrze do kuchni. W przypadku stref gotowania, zmywania czy lodówki podłoga jest mocno obciążenia. Poza tym narażona jest na upadki ciężkich przedmiotów. Dlatego zadbać o jej odpowiednią odporność na uderzenia mechaniczne i odporność na chemiczne działania.

Płytki ceramiczne na podłogę w kuchni

W przypadku płytek ceramicznych najważniejsza jest klasa ścieralności. Decyduje ona o tym, czy mogą być użyte w danym pomieszczeniu. Im wyższa klasa tym większe natężenie używalności pomieszczeń może wystąpić. Ścieralność określa się parametrem PEI od 1 do 4. 1 to płytki, które nie mogą być na ścianach, 2 do pomieszczeń, gdzie rzadko się chodzi a 3 to klasa, która dobrze nadaje się do kuchni. Warto wziąć również pod uwagę twardość płytek i odporność na zarysowania. W kuchni powinna to być 5 w skali Mohsa. To czy płytki są antypoślizgowe określa się symbolem R. Tam gdzie mamy dużą ilość wody i wilgoci trzeba wybrać płytki z minimum R8. Takie płytki są jednak trudne do utrzymania w odpowiedniej czystości. Mogą mieć bowiem pewne wypukłe oraz wklęsłe wzory, które utrudnią znacząco ich skuteczne czyszczenie. Na sobie mają również specjalne szkliwo antypoślizgowe bądź impregnat, które decydują o ich specyficznym charakterze antypoślizgowym.

Fugowanie płytek w kuchni

W kuchni najlepiej używać fugi w kolorze ciemnym. Jasna fuga ubrudzi się szybko i nie będzie dobrze wyglądać. Trzeba również brać pod uwagę właściwości danej fugi, jej odporność na działanie środków chemicznych oraz wilgoci. Najbardziej popularne fugi cementowe nie nadają się do użycia w kuchni gdyż są bardzo narażone na zabrudzenia i działanie środków chemicznych, dlatego będą się przebarwiać i wyglądać nieestetycznie. Najlepsze będą te spoiwa, które zostaną przygotowane z użyciem cementu połączonego ze specjalnymi środkami z tworzyw sztucznych. Można również wybrać nieco mniej odporne fugi o epoksydowym charakterze. Po wyschnięciu przypominają one nieco plastik.

Jak urządzić kuchnie?

A zlewozmywak?

Warto zastanowić się nad wyborem zlewozmywaka by służył nam dobrze przez wiele lat. Najpopularniejsze zlewozmywaki stalowe, ceramiczne i mineralne różnią się między sobą ceną oraz poszczególnymi parametrami. Wszystkie wymienione rodzaje zlewozmywaków produkuje firma BLANCO, której produkty charakteryzują się starannym i estetycznym wykonaniem, a także doborem najlepszych materiałów. W ofercie firmy znajdują się zlewozmywaki o różnym sposobie montażu – na równi z blatem, wpuszczane w blat albo podwieszane komory.

ZLEWOZMYWAKI STALOWE – najpopularniejsze ze względu na niską cenę, wykonane są ze stali nierdzewnej prze co nie korodują. Łatwe w utrzymaniu i dostępne w 3 formach wykończenia nawierzchni: matowej, błyszczącej oraz ozdobnej. Oprócz niskiej ceny zlewozmywaki mają też dobre parametry użytkowe – są odporne na ścieranie, uderzenia i wysokie temperatury. Niektóre modele takich zlewozmywaków oferowanych przez firmę BLANCO to BLANKO TOP, FLEX, RONDOVAL, Z, TIPO, RONDOSOL, SUPRA, LIVIT, LANTOS.

ZLEWOZMYWAKI MINERALNE – estetyczne i bardzo odporne na uszkodzenia, ale droższe i cięższe. Wyglądem przypominają naturalny kamień, przez co prezentują się elegancko i luksusowo. Łatwo jest je utrzymać w czystości, a wytrzymałość na uderzenia zależy od proporcji żywicy do piasku mineralnego. Niektóre modele takich zlewozmywaków oferowanych przez firmę BLANCO to BLANKO FAVOS, RONDOVAL, NOVA, CLASSIC, ENOS, RONDO, ZIA, LAGO, DALAGO, LEXA, METRA.

ZLEWOZMYWAKI CERAMICZNE – niezwykle odporne na uszkodzenia, łatwe w utrzymaniu czystości, higieniczne oraz estetyczne. Niestety są dość drogie, ale osoby poszukujące naprawdę trwałych i eleganckich produktów, powinny wybrać zlewozmywak ceramiczny. Niektóre modele takich zlewozmywaków oferowanych przez firmę BLANCO to BLANKO IDESSA, DELTA, AXON II, ZENAR, PRION, PANOR.