|
Portret Rasy - Wychowanie i zachowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-12, 14:35
|
|
|
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie
Dziekuje za mozliwosc kozystania z tego forum.
Mam na imie Paweł i razem z żona Paulina i naszym małym synkiem Kacperkiem mamy od 2 miesiecy suczke rasy Akita Inu wabi sie ZORA.
Wiem ze Ania jest przeciwna posiadaniu psa bez rodowodu wcale jej sie nie dziwie skoro ma własna hodowle ale uwazam ze pies bez rodowodu tez zasługuje na miłosc i ciepło domowe.
Mati_pl ja tez mam suke bez rodowodu a tak sie składa ze mieszkałem w Ustce ale moja suczka akurat pochodzi z miejscowosci pod Gdanskiem ale mialem zamiar kupic suczke z Ustki ale trafiła sie ta i poprostu bardziej mi sie spodobała
Pozdrawiam Wszystkich włascicieli rasy Akita Inu i tych z rodowodem i tych bez rodowodu.
Mysle ze bedzie nam sie miło pisalo i nie zostane przez Anie jako administratora usuniety z ego forum.
Do miłego nastepnego razu
Pa Pa |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-12, 15:10
|
|
|
Witam ponownie
Chciałem zamiescic kilka fotek naszej suni ale chyba cos sie nie udało cos jest nie tak z załaczeniem zdjecia.
Nie wiem prosze o pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-12, 21:34
|
|
|
 |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-12, 21:41
|
|
|
 |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-13, 10:55
|
|
|
Witam
Co tutaj tak smutno nikogo nie było od wczoraj nikt nie ma nic do napisania o tych cudownych pieskach.
Trudno bede czekał moze sie ktos odezwie
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
 |
Mati_pl
|
Wysłany: 2007-09-13, 22:56
|
|
|
Hej ho Paweł ;)
Tutaj bardzo rzadko widzę ruch na forum.
Sunia śliczna :D
Moja już wyrośnięta i nie dostaje takich głupawek jak jeszcze niedawno, Twoja pewnie musi niezłe psikusy robić ;)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-14, 13:07
|
|
|
Hej Mati_pl :)
Własnie widze ze na tym forum jakos smutno nikt nic nie pisze a jak napisze to potem przez miesiac znowu cisza koniecznie trzeba to zmienic oczywiscie na lepsze :)
Ciesze sie ze Ci sie podoba moja sunia Twoja tez jest ładna zadbana.
Co do głupawek to nieraz jej sie jeszcze przytrafi cos głupiewo wywinac naprzykład wczoraj sciagneła z szawki zółty ser i zjadła sobie na obiad tak 25 dkg a co jej tam nawet sie nie martwiła i woreczek ładnie wylizała wsciekłem sie na nia i wygoniłem do kojca siedziała obrazona przez całe popołudnie i wieczor miała nie dostac za to kolacji ale serce mi zmiekło i dostała :)
Moja suka urodziła sie 13 04 2007 wiecz wczoraj skonczyła 5 miesiecy zaczyna powoli wyrastac i zmienia sie w dorosłego psa nawet pod wzgledem zachowania ma jeszcze szczeniackie wybryki ale powoli jej przechodzi:)
Co do spacerów nigdy nie miała problemow z chodzeniem na smyczy coprawda szarpie jeszcze troszke do przodu ale zaczyna chwytac chodzenie przy nodze, co do siad lezec i komendy chodz jest dobrze zazwyczaj jest posłuszna w stosunku do mnie gozej z posłuszenstwem w stosunku do mojej Żony :)
Mati napisz mi co dajesz swojej suce jesci i w jakich ilosciach i jak czesto.
Własnie mi sie przypomniało ze musze swoja Zore odrobaczyc po 15 wrzesnia i zaszczepic na kleszcze
Mam nadzieje ze ktos inny tez sie właczy do rozmowy na te tematy
Pozdrowienia
Paweł |
|
|
|
 |
Mati_pl
|
Wysłany: 2007-09-15, 13:43
|
|
|
| Karmie suchą karmą Brit Junior, z dodatkami domowymi. Np twaróg i jogurt naturalny, sosu troche czy coś, by karma nie była sucha taka bo szybko się przejada. Jako dodatek oczywiście fosforan wapnia na zdrowe kości ;) |
|
|
|
 |
Pawcio
|
Wysłany: 2007-09-15, 20:14
|
|
|
Witam ponownie
Dzieki Mati za odpowiedz ja daje swojej akicie sucha karme PURINA DOG CHOW jagniecina z ryzem bardzo jej smakuje dotego raz dziennie na obiad dostaje ryz gotowany z marchwia i do tego 2-3 kurze łapki oczywiscie bez pazurkow oraz porcjie witamin w proszku CAN VIT zielony oprocz tego po kazdym spacerku dostaje jako nagrode jak była grzeczna pastylki witaminowe na polepszenie siersci.
Pozdrawiam
Paweł |
|
|
|
 |
Ania
Administrator Ania 
|
Wysłany: 2007-11-13, 14:51
|
|
|
Witam
Dawno mnie tu nie było, w zwiazku z tym witam nowego uzytkownika Pawcia i pozdrawiam.
Moja nieobecnośc spowodowana była odchowywaniem dzieci naszej pary akit.
Zachęcam do odwiedzania forum, postaram się być już obecna i uczestniczyć w dyskusjach. |
_________________ Ania |
|
|
|
 |
Gosia
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:05 to jest akita inu!
|
|
|
Przytaczam poniżej treść wiadomości Ani - administratora. Aniu- uważaj z takimi sądami , bo jak na hodowcę który od niedawna zajmuje się akitami (wcześniej psy innych ras) to chyba za dużej wiedzy nie posiadasz. Dlaczego tak piszę? z dwóch powodów: 1) jak widać w późniejszych postach, suczka co do któej miałąś wątpliwości wyrosła na cudowną akitę, 2) mam akitę podobną do niej- psa i ma rodowód :))) Teraz jak patrzę na fotki tej suczki z forum, to jakbym widziała swoją akitę której pochodzenie poświadczone jest metryką. I co ty na to? Ciekawe czy mój post zostanie na forum :))) pozdrawiam
| Ania napisał/a: | Mati, już to podejrzewałam po obejrzeniu zdjęć.
Wybacz, ale szczeniak którego posiadasz ( bez rodowodu ), jest tylko przypominającym z wygladu rasę akita.
Nie mogę udzielać Ci porad, z dwóch powodów.
Po pierwsze:, jako hodowca, zrzeszony w związku kynologicznym popieram akcję która się nazywa " RASOWY = RODOWODOWY " , co to oznacza, poczytaj w internecie, jest mnóstwo informacji.
Po druge: jak mogę coś Tobie radzić, jak nie masz akity?
Akita ( oczywiście rodowodowa ) niesie ze sobą określone cechy psychiczne i eksterierowe.
Hodowcy starannie dobierają rodziców przyszłego miotu, aby te cechy uzyskać.
A ja nie wiem co Ty masz !
Zanim akita będzie hodowlaną i mówiąc prostym językiem, będzie mógł mieć dzieci najpierw jest wystawiana na wystawach, gdzie przechodzi pierwszą weryfikację,pod względem standardu rasy. Bywa tak, że akita ma błędy, wady i jest zdyskwalifikowana, takiej akity nie można rozmnażać, a jeżeli tak się dzieje, to są to nieodpowiedzialni ludzie, którzy absolutnie nie maja na względzie dobra rasy, tylko są to ludzie poszukujacy pieniędzy kosztem zwierzęcia.
To tyle na ten temat
pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Gosia
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:07
|
|
|
| Nie przedobrzyjcie z witaminami! Ich nadmiar odkłada się w stawach! Konsultujcie dawkowanie z weterynarzami. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ania
Administrator Ania 
|
Wysłany: 2007-12-03, 20:42 Re: to jest akita inu!
|
|
|
Miła Gosiu
Jeszcze raz podpisuję sie pod tym co napisałam obiema rękami, a Wiesz dlaczego? ( jakbyś czytała uwaznie posty wiedziałabyś), bo jestem przeciwna pseudo-hodowlom, rozmnażaczom zwierząt, na tzw kasę, poczytaj sobie w necie co to znaczy rasowy=rodowodowy i dopiero się oburzaj i zabieraj głos.
W moim życiu, psy rasowe są obecne 40 lat, nie jestem podlotkiem, tylko osoba która z kynologią ma do czynienia kawał czasu więc i wiedza nazbierała się spora.
Jak żyję tak długo będę potępiać mnożenie psów bez rodowodu.
A tak na marginesiu Gosiu-samosiu wypadałoby się przedstawić, bo nikt tu na tym forum nie jest bezimienny.
A może masz hodowle akit 30 lat? to może bym się cos nauczyła od Ciebie?
Pozdrawiam
| Gosia napisał/a: | Przytaczam poniżej treść wiadomości Ani - administratora. Aniu- uważaj z takimi sądami , bo jak na hodowcę który od niedawna zajmuje się akitami (wcześniej psy innych ras) to chyba za dużej wiedzy nie posiadasz. Dlaczego tak piszę? z dwóch powodów: 1) jak widać w późniejszych postach, suczka co do któej miałąś wątpliwości wyrosła na cudowną akitę, 2) mam akitę podobną do niej- psa i ma rodowód :))) Teraz jak patrzę na fotki tej suczki z forum, to jakbym widziała swoją akitę której pochodzenie poświadczone jest metryką. I co ty na to? Ciekawe czy mój post zostanie na forum :))) pozdrawiam
| Ania napisał/a: | Mati, już to podejrzewałam po obejrzeniu zdjęć.
Wybacz, ale szczeniak którego posiadasz ( bez rodowodu ), jest tylko przypominającym z wygladu rasę akita.
Nie mogę udzielać Ci porad, z dwóch powodów.
Po pierwsze:, jako hodowca, zrzeszony w związku kynologicznym popieram akcję która się nazywa " RASOWY = RODOWODOWY " , co to oznacza, poczytaj w internecie, jest mnóstwo informacji.
Po druge: jak mogę coś Tobie radzić, jak nie masz akity?
Akita ( oczywiście rodowodowa ) niesie ze sobą określone cechy psychiczne i eksterierowe.
Hodowcy starannie dobierają rodziców przyszłego miotu, aby te cechy uzyskać.
A ja nie wiem co Ty masz !
Zanim akita będzie hodowlaną i mówiąc prostym językiem, będzie mógł mieć dzieci najpierw jest wystawiana na wystawach, gdzie przechodzi pierwszą weryfikację,pod względem standardu rasy. Bywa tak, że akita ma błędy, wady i jest zdyskwalifikowana, takiej akity nie można rozmnażać, a jeżeli tak się dzieje, to są to nieodpowiedzialni ludzie, którzy absolutnie nie maja na względzie dobra rasy, tylko są to ludzie poszukujacy pieniędzy kosztem zwierzęcia.
To tyle na ten temat
pozdrawiam |
|
|
_________________ Ania |
|
|
|
 |
Ania
Administrator Ania 
|
Wysłany: 2007-12-03, 21:07
|
|
|
Drodzy forumowicze, tak w kwestii technicznej zabiorę jeszcze głos, a mianowicie: każdy może dzielić się na tym forum swoimi poglądami, bo to forum jest stworzone dla Was, dla ludzi którzy ukochali rasę akita, ale pod warunkiem, że nie będziecie nikogo obrażać.
Obraźliwe posty grożą wycieciem ich i zablokowaniem delikwenta.
Każde stworzenie zasługuje na szacunek i godne życie, macie pieski bez rodowodu i te miały szczęście, że trafiły na ludzi odpowiedzialnych i znalazły dom pełen miłości, ale wystarczy zajrzeć do schroniska, żeby zobaczyć ile psów bez rodowodu nie miało tyle szczęścia. Ja byłam widziałam, nie tylko akity.
Znacie moje zdanie i nie jest jak to określiła Gosia spowodowane one tym, że mam hodowlę.
Domy dla moich szczeniaków ja wybieram, muszę mieć pewność, że nowy właściciel zapewni dobre warunki dla akity, ale najważniejsza jest dla mnie informacja, dlaczego chce tą rasę, i czy sobie z nią poradzi, staram się pomóc we wszystkich zagadnieniach związanych z psiakiem, poprowadzić, nauczyć, jestem w kontakcie z osobami, które mają nasze szczeniaki, bo nie wyobrażam sobie, żeby nie wiedzieć jak im się wiedzie itd.
I to uważam za cenne jako hodowca, bo jestem odpowiedzialna za los zwierząt, które w moim domu przyszły na świat.
Pozdrawiam |
_________________ Ania |
|
|
|
 |
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|